Restauracje & Beach bary
Benalmadena z racji położenia na hiszpańskim wybrzeżu słońca Costa del Sol ma bogatą ofertę gastronomiczną. Kuchnia śródziemnomorska oraz andaluzyjska oparta głównie jest na owocach morza, czyli mariscos choć zjeść tu można wyborne mięsa, czyli carne, regionalne zupy, sopas tipicas oraz tradycyjne desery, postres.
W Benalmadenie jest kilkaset restauracji, barów i kawiarni mających w ofercie typowo andaluzyjskie specjały. Nasza selekcja miejsc i ich polecenie, oparta jest na umiejętności łączenia wyśmienitego smaku ze świetnym designem i najlepszą lokalizacją. Trzymając się dewizy, że jedzenie jest ucztą dla ciała i duszy, które należy celebrować wybraliśmy restauracje, kawiarnie i beach bary, które warto odwiedzić w Benalmadenie ze względu na najlepszą kuchnię, ale także spektakularne widoki i wyjątkowy wystrój wnętrz.
Typowymi daniami dla Andaluzji i regionu Malagi, czyli prowincji w której znajduje się miasto Benalamdena są oczywiście owoce morza smażone w głębokim oleju tak zwane pescaito frito. Podawane w mniejszej formie jako tapas oraz jako główne danie tak w restauracjach jak i barach tapas, zwanymi chiringuitos. Wśród zup znajdują się chłodniki gazpacho, salmorejo i ajoblanco. Daniami, które warto spróbować są tortilla de camarones, czyli placki z mąki kukurydzianej z małymi krewetkami, danie pochodzące z Kadyksu niemniej jednak bardzo popularne na Costa del Sol, albondigas, czyli pulpety z mięsa w sosie własnym, paella, czyli ryż z owocami morza lub kurczakiem. Specjałem są szynki dojrzewające, jamon krojone ręcznie, które wyśmienicie smakują z oliwkami, winem jako tapas.
Pospolitymi potrawami, które oparte są na ziemniakach i warto spróbować są patatas bravas czyli pieczone ziemniaki oraz tortilla de patatas, ziemniaki w formie omletu.
Różnorodność, powszechność i przystępna cena owoców morza powinna skłonić każdego turystę do skosztowania takich dań jak pieczona ośmiorniczka, czyli pulpo mule, ostrygi czy tatary ze świeżych ryb.
Region Andaluzja, szczególnie Costa del Sol i Costa Tropical to hektary pól uprawnych i najwyższej jakości sezonowych owoców i warzyw: awokado, mango, pomarańcze, chirimoya, gujawa, nisperos, migdały, winogrona. W deserach regionu widać arabskie pochodzenie, są bardzo słodkie i oparte na migdałach, miodzie i orzechach. W kawiarni do kawy warto dobrać na przykład tocinillo de cielo, pestiños lub churros, które najlepiej smakują z gorącą czekoladą. W typowym regionalnym barze warto wybrać trunek z miejscowej wytwórni. Prowincja Malaga produkuje piwo San Miguel oraz Victoria, prowincja Sewilla piwo Cruzcampo, Granada ma markę Alhambra. Wśród win jest słodki Moscatel, Pedro Ximénez oraz Malaga Virgen.
Na Costa del Sol mieszkańcy dzień zaczynają od filiżanki kawy podawanej na 10 sposobów i śniadania, czyli desayuno. Pora śniadania zaczyna się o 7:00 rano i trwa do około 11:00. Typowym śniadaniem jest kawa, sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy i kanapka. Na tostowanej bułce może znaleźć się szynka z serem, czyli jamon con queso, awokado, tuńczyk, jajko sadzone, w opcji wege i na lekko pomidory z oliwą z oliwek.
Pora obiadowa, czyli sjesta rozpoczyna się około 13:00 i kończy o 16:00 i jest hiszpańskim rytuałem punktualności i regularności w spożywaniu posiłków. Pora kolacji, czyli cena trwa od około 20:00 do 22:00.
Najlepsze restauracje w Benalmadenie podające świeże owoce morza zlokalizowane są przy porcie Puerto Marina oraz wzdłuż plaż i należą do nich: La Cala położona przy plaży Torrevigia, sieciówka Los Mellizos z trzema lokalizacjami w Benalmadenie oraz El Parador przy plaży Bonita. Wysokiej jakości kuchnię z rozbudowanym menu oraz świetnymi tarasami widokowymi znajdziemy w restauracjach: Trocadero, El Higueron, Yucas, La Viborilla i Blankko.